Första installationen

FÖRSTA INSTALLATIONEN    20 APRIL 2015


Vi fick en kommentar om hur det gått till när Roger var den första att få fiber installerat i sin fastighet.


”Igår morse 20 april fick jag besök av ett stort gäng glada killar från CableQuick. När alla hade hälsats välkomna delade dom upp sig i grupper och satte igång med sitt arbete.


Arbetsledaren Emil Sandberg förklarade för mig vad som hände och svarade glatt på alla mina frågor.

Killarna jobbade snabbt och effektivt och fick gjort mycket på en väldigt kort tid. Dom började med att borra hål i ytterväggen varpå dom förde in fibern. På utsidan tätas hålet med någon massa och sedan fästs en galvaniserad plåt utanpå som skydd. När detta var gjort började den känsliga processen med att svetsa fibern.


När fibern ska svetsas skalas den i två omgångar, kvar finns själva fibern som inte är mycket större än ett hårstrå.

Två ändar har nu skalats och placeras därefter i en “manick” som svetsar fibern. Efteråt skyddas svetsen med en stödhylsa som krymps på fiberkabeln.


Mediakonvertern placeras på väggen precis där fibern kom in. Överflödig fiberkabel rullas in i denna enhet och kontakter monteras. När dom väl har kommit så långt ringer teknikern till en annan kille som är i teknikhuset. Nu är det nämligen dags att ställa in signalen och den ska ha en dämpning som bör ligga inom ett visst intervall. Nu är installationen i princip klar.


Jag gjorde en test på bredbandskollen idag och fick hisnande siffror, vad sägs om 913 mbit/s ner och 813 mbit/ upp

Jag har i och för sig två killar kvar som ska hjälpa mig att montera tv-uttag och data-uttag på strategiskt utvalda platser.

Ett stort tack till Emil Sandberg och hans grabbar för ett ypperligt arbete


Mvh Roger Brandeby